Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pizze. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują rzadsze dania obiadowe takie jak risotto, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu można znaleźć również nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i potrawy z wielu zakątków Włoch. Prawdziwie włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Aromatyczne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Obiad we włoskim stylu koniecznie musi zawierać również aperitiff. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. Pasta czyli makarony Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie bolgheri, lombardyjskie franciacorta oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film