z czego korzysta barista

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. ile trwa parzenie kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film