Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednakowoż też kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w parne dni.

Desery lodowe

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z stosowną porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Pomocnym pozytywem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu